dissabte, 30 d’abril del 2011

Cas Bildu (similituds històriques)

Acabo de llegir al diari de comte que el ministre de justicia espanyol Francisco Caamaño ha declarat que es deixi treballar els jutges en el "difícil" cas de Bildu, la plataforma electoral abertzale que es vol presentar a les eleccons municipals del pròxim 22 de maig. 
Deixant de banda si la plataforma electoral la formen "A", "B" o "C" persones, la curiositat del cas m'ha recordat dues coses.

La primera és quan el 1977 el govern espanyol i més concretament el seu president es planetgen que el PCE es pugui pesentar a les eleccions al Congrés dels Diputats convocades per al 15 de juny. 
El cas acaba quan després que el Tribunal Suprem espanyol es declari incompetent per a valorar la legalització del Parit Comunista espanyol. Adolfo Suárez decideix tirar pel dret i decreta que sigui legal des d'un despatx de la Moncloa. Cas tancat.

La segona és un extracte de les seves declaracions "es lógico que en estos momentos, en un asunto de esa complejidad y tan relevante, dejemos trabajar a los jueces" [sic] i afegeix que el Govern espanyol ha fet "lo que tenía que hacer: presentar todas las pruebas a su alcance y razonarlas en Derecho" [sic]. 

I se m'acuden un parell de preguntes:
com i qui es proposen els candidats a jutges del TS espanyol?
com i qui s'acaben escollint els jutges del TS espanyol?
Si es llegeix la llei que regula el funcionament del Tribunal sortireu de dubtes.

Conclusió: dubto l'actual president del govern espanyol actui com el seu predecessor i que la separació de poders que proposaven els il·lustrats està demodé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada